Op bezoek bij Benficadoelman Mile Svilar

Op bezoek bij Benficadoelman Mile Svilar (18), ex-Anderlecht en zoon van Antwerplegende Ratko

Mile Svilar koestert geen wrok tegenover Anderlecht, maar… “Ik hoop dat ik niet meer in België moet spelen”

Het gaat snel voor Mile Svilar (18). Na veel gedoe wisselde hij afgelopen zomer Anderlecht voor de Portugese topclub Benfica. Al op 14 oktober 2017 maakte hij zijn profdebuut bij ‘De Adelaars’ en vier dagen later werd Svilar de jongste doelman in de Champions League ooit. En nu mikt hij op de Portugese titel. Op bezoek bij de talentvolle zoon van Antwerplegende Ratko.

Mile Svilar woont sinds zijn transfer van Anderlecht met vader Ratko en moeder Mariana in Almada, een gemeente op een twintigtal kilometer van Lissabon. In België werd hij na zijn overgang soms afgeschilderd als een rebel die boven zijn stand leeft, maar zo lijkt de jongeman die ons ontvangt niet in elkaar te zitten. Hij koestert ook geen wrok ten opzichte van Anderlecht. Integendeel. “Ik heb er een heel leuke periode gehad”, zegt de 18-jarige doelman.

Svilar vertoeft ondertussen al bijna een halfjaar in de hoofdstad van ­Europees kampioen Portugal. Met de overgang van België naar Portugal kende de goalie niet al te veel last.

“Het ging eigenlijk allemaal vrij gemakkelijk”, steekt Mile van wal. “Na een week of twee had ik me hier al goed aangepast. In het begin is het natuurlijk bang afwachten hoe je in de groep aanvaard wordt. Maar de spelers, de trainer en de fans hebben me met open armen ontvangen.”

Het verschil tussen Benfica en ­Anderlecht is groot. Benfica is een ­Europese grootmacht. Ooit was Anderlecht dat ook, maar het zakte de afgelopen jaren wat weg. Svilar beseft dat wat hij meemaakt uitzonderlijk is.

“Ik ben daar zeer trots op. Benfica is een grote club, zelfs nog groter dan ik verwacht had. Maar als je gaat zweven, loopt het sowieso fout af. Dat wil ik voorkomen. Ik train als een beest en probeer elke dag een tikkeltje beter te worden.”

In een metropool als Lissabon is het voor een jongvolwassene niet vanzelfsprekend om zijn draai te vinden. De jongste Svilar wil zich vooral op de sport focussen. “Ik heb de stad zelf nog niet zo vaak kunnen bezoeken. Mijn leven draait natuurlijk voor een groot deel rond voetbal. Dat betekent trainen, eten en slapen. De weinige keren dat ik toch eens de stad heb kunnen intrekken, ben ik gaan winkelen”, lacht hij.

Iker Casillas

Op 14 oktober 2017 maakte Mile zijn profdebuut in de bekerwedstrijd tegen Olhanense. Vier dagen later werd Svilar de jongste keeper in de Champions League ooit. 18 jaar en 52 dagen oud was hij op dat moment. De zoon van Ratko stootte daarmee de Spaanse legende Iker Casillas (18 jaar en 177 dagen) van de troon. “Waanzinnig! Casillas is toevallig van kleins af aan mijn idool geweest”, grinnikt Svilar. “Ik heb ook al het geluk gehad hem te ontmoeten. Vorige maand speelden we tegen zijn huidige club Porto. Toen hebben we eventjes gepraat en van truitjes gewisseld. Hij feliciteerde me met het feit dat ik zijn record had overgenomen en hij voorspelde me een mooie toekomst. Het doet deugd om dat van zo iemand te horen.”

Svilars Champions Leaguedebuut tegen het Manchester United van ­Rode Duivels Romelu Lukaku en Marouane Fellaini eindigde nochtans in mineur. Bij een vrije trap van Marcus Rashford ging hij in de fout. “Ik stond hoog opgesteld en schatte de bal fout in. De bal bleef erg lang hangen. Ik weet nog steeds niet of Rashford op doel wou trappen of dat het gewoon een slechte voorzet was. Ik moest iets hoger dan normaal springen om de bal te plukken en toen ik landde, stond ik met de bal achter de doellijn. Of de bal effectief achter de lijn was? Mijn eerste gevoel zei van wel. Als keeper voel je wanneer je niet goed zit. Ik hoopte dat de doellijntechnologie het tegendeel zou bewijzen, maar dat was uiteindelijk niet het geval. Ik keek nog even met puppy-oogjes naar de scheidsrechter, maar zijn oordeel bleek achteraf wel het juiste te zijn.”

Berg kritiek

Na de match kreeg Mile wel enkele troostende woorden van Romelu ­Lukaku. “Romelu zei dat hij erg trots op me was. Hij vertelde me dat ik iets verwezenlijkt had wat veel mensen in België afgelopen zomer niet van me verwacht hadden. Dat deed deugd om zoiets uit zijn mond te horen.”

Zoals dat gaat als je bij een topclub speelt, kreeg Svilar wel meteen een berg kritiek van de pers over zich heen. Verschillende Portugese kranten boorden hem de grond in, maar dat liet hij niet aan zijn hart komen.

“Eerlijk gezegd heb ik er niet veel van gelezen. Ik heb wel enkele zaken opgevangen, maar die gaan het ene oor in en het andere er weer uit. Ik denk dat je goede en slechte kritiek hebt. Goede kritiek kan je gebruiken om jezelf te verbeteren. Maar als het praat is die alleen mijn vertrouwen naar beneden kan halen, dan laat ik het gewoon aan me voorbijgaan.”

Benfica puurde in de Champions League geen enkel punt uit zes wedstrijden, nul op achttien. Dan deed Anderlecht het nog beter (3 punten, dankzij de 0-1-overwinning bij Celtic, red.).

“De Portugese competitie is een erg moeilijke competitie, maar de ­Champions ­League is wereldklasse. Het hoogste niveau dat er is. Ik weet zelf ook niet goed hoe die 0 op 18 is kunnen gebeuren. We hebben wel erg veel ongeluk gehad. Niet kunnen scoren, bal op de paal, vier strafschoppen tegen, drie owngoals… Echt wel tegenslag dus”, sakkert de keeper. “Als het één keer niet meezit, blijft het meestal tegenzitten.”

In de Primeira Liga doen Svilar en co het wel goed. Benfica staat derde met 46 punten, op twee punten van Porto, dat wel nog een wedstrijd te goed heeft. “We hebben min of meer onze rug kunnen rechten. We hijgen in de nek van Sporting CP (47 punten, red.) en leider Porto en willen zo snel mogelijk de leiding pakken.”

“Benfica is een ploeg die in Portugal elk jaar kampioen zou moeten spelen. Ik wil met Benfica alles winnen wat er te winnen valt”, klinkt het ambitieus. “Sporting CP en Porto spelen nog een onderlinge wedstrijd tegen elkaar. Wij hebben thuis nog een wedstrijd tegen Porto te goed en we moeten naar Sporting, dus alles ligt open.”

Júlio César

En dat met de jonge Svilar in doel. Een paar maanden geleden schoten de kansen voor de positie van eerste keeper voor Mile plots de hoogte in. Grote concurrent Júlio César besloot midden in het seizoen om zijn voetbalschoenen aan de haak te hangen.

“Het kwam wel onverwacht dat hij onmiddellijk zou stoppen met voetballen. We hadden het er gehad, maar ik had niet verwacht dat hij het effectief zou doordrijven. Zeker zo snel niet. Het is echt van de ene op de andere dag beslist. Ik vond het wel jammer, want ik kon erg goed met hem overweg. Het was een ware eer om met zo’n icoon te trainen. Hij was meer een leermeester dan een concurrent voor mij. Natuurlijk streden we om dezelfde plaats in doel, maar hoe oud hij ook mocht zijn, hij bleef een erg goede keeper. Dat heeft hij overigens jarenlang bewezen. Kijk naar zijn periode bij Inter Milaan. Ik ben een keeper die uit zijn goal speelt, snel is, redelijk goede reflexen heeft en één-op-één in de voeten zijn plan trekt. Dat heb ik voor een groot deel te danken aan Júlio César. Ik heb wel nog veel werk op het vlak van stilstaande fases.”

Papa Ratko

Tips krijgt Mile ook van vader Ratko, zelf een gerenommeerd keeper die een legende werd bij Royal Antwerp FC.

“Ik kan op dit moment niet zeggen dat ik beter ben dan hij. Papa heeft een drie- à vierhonderdtal matchen als prof op zijn palmares staan, terwijl ik er nog maar een tiental heb. Ik zou kunnen zeggen dat ik op mijn leeftijd verder sta dan hij op hetzelfde moment in zijn carrière, maar ik wil met mijn voeten op de grond blijven staan.”

De jonge Svilar durft wel al naar de toekomst te kijken. Een terugkeer naar een Belgische club staat alvast niet op de planning.

“Ik hoop dat zoiets niet nodig is. Met alle respect voor de Belgische competitie en de Belgische voetbalbond, maar de Jupiler Pro League is van een lager niveau dan dat van de topclubs in Europa. Al weet je nooit, natuurlijk. Ik kan zoiets niet op voorhand zeggen. Ik keer in ieder geval elke vakantie terug naar België en blijf van het land houden.”

Bron: nieuwsblad.be

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.